DESATERO pro přípravu dobrého kvasu

 1.     základem je kvalitní vyzrálé až přezrálé ovoce – jakékoli poškozené nebo nahnilé plody do kvasu nepatří, stejně tak jako stopky, větvičky či listí

 2.     švestky stačí pomačkat, hrušky je dobré podrtit

jablka je dobré podrtit a ze dvou třetin vylisovat

 3.     důležitá je kvasná nádoba, nejlepší je nerez nebo kamenina, vhodný je i plast, podmínkou je však aby nádoba byla vždy absolutně čistá

 4.     ideální je nádobu naplnit týž den, nejpozději do tří dnů, poté už začne ovoce kvasit a žádné další už by se nemělo dosypávat

 5.     po začátku kvašení je dobré nechat nádobu dva dny v teple a poté ji přemístit do chladu (15 – 20°C) – kvašení má probíhat pomalu, čím déle, tím lépe (nevadí, když hotový kvas v uzavřené nádobě přejde mrazem)

 6.     kvalitní kvas nemá žádné viditelné vady a voní po ovoci a unikajícím kysličníku uhličitém

 7.     při kvašení se na povrchu kvasu vytvoří tzv. koláč neboli deka, který brání přístupu vzduchu; jakmile se koláč začne potápět, je kvašení u konce

 8.     nyní je potřeba koláč odstranit a nádobu hermeticky uzavřít

 9.     ze 100 litrů takto dobře připraveného kvasu lze získat až 10 litrů pálenky o síle 50 – 60%

 10.   při pálení by se měla odebrat jen pálenka, u které obsah alkoholu neklesne pod 40%

Pálenice Lipovec

Přijímáme objednávky na čísle: 731 839 096